Bakerovn

Bilder og informasjon om bakerovnen

Bakerovn1-150x150 Bakerovn2-150x150 Bakerovn3-150x150 Bakerovn4-150x150 Brod-3-rez-150x150

Bakerovnen er laget etter gamle tradisjoner, og mye er hentet fra boken ”Bakaromnen” av ”Sprossa”.
Ann og jeg har også sett på ovner i Lillesand, Grimstad og Arendal for å få ideer. Vi satset på indre mål på 80 cm dybde og 60 cm bredde – dette holder til 12 brød om gangen. I bunnen ligger det ca. 15 cm sand, og ovenpå denne er det ca. 5 cm grovt havsalt. Saltet genererer varme slik at det blir god undervarme i ovnen.  Rett på saltet er bunnen på ovnen lagt, bygd opp av løst lagt ildfast stein.
Forskaling til hvelvingen i ovnen skar jeg ut i plater av isopor og murte over platene med ildfast stein. Når dette ble tørt, skar jeg isoporen i biter og fjernet den. Vi forsøkte å få tak i brukt bakerovnsdør, men det lykkes vi ikke med, så vi måtte kjøpe ny fra Ulefos Bruk.
Rundt og over ovnen er det ca. 15 cm sand, men i tillegg har jeg isolert rundt og over sanden med 30 mm Paroc brannisolasjon i 140 kg densitet.
Etter å ha prøvefyrt ovnen, er det klart at ovnen er meget godt isolert. Utenpå kjennes det knapt varme, og ved første prøvesteking ble brødene raskt stekt og brent, så vi kan redusere oppvarmingen ganske betydelig. Etter god utlufting satte vi inn 12 hvetekaker, og disse ble helt perfekte på ca. 25 min.
Røkrøret er 150 mm Ø og munner ut i peishetten. Når glørne er raket ut og bakingen skal begynne, setter jeg på et ildfast lokk på røkrøret slik at ikke varmen i ovnen slipper ut.
Selve peisen er murt opp av murstein, Leca og armerte siporex plater og slemmet med hvit Hey`di.
Etter flere ganger bruk, fikk jeg dessverre en liten sprekk i ovnstaket som det lakk sand gjennom. Måtte derfor åpne ovnen ovenfra og legge på et ekstra lag med ildfast stein og en ubrennbar EKC glassfiberduk for å hindre dette for fremtiden.
Tradisjonen tro, har vi også laget sengeplass til tjenestejenta på toppen av bakerovnen.

Comments

comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Kallum Søndre